Art Rasvjetamoderni lusteri

Tiffany rasvjeta


Tiffany stil

Tiffany stil u rasvjeti je vrlo tipičan i egzotičan stil koji datira iz drugog dijela 19. i početka 20. stoljeća. Radi se o vrhunskoj kombinaciji metalnog okvira unutar kojega su ugrađeni komadići stakla u boji. Ukupan dojam je vrlo sličan vitrajima te je stil brzo osvojio veliki broj poklonika. Sve ovo se događa u doba kada je tzv Art Nouveau bio u svojem velikom zamahu, čime se povezuju elementi interijera ovog stila u umjetnosti s Tiffany rasvjetom. To je bilo doba kada se je svim silama željelo unijeti umjetnost u svakodnevni život.

Jedan od najprepoznatljivijih elemenata umjetnosti opisanog perioda, zasigurno je i Tiffany staklo. Tiffany svjetiljke su izrađivane ručno, stvarajući mozaik metalnog okvira unutar kojega bi majstor ulagao komadiće obojanog i ispoliranog stakla. Motivi su u glavnom bili preuzeti iz prirode, pa su među najpoznatijima „Vilin konjic“, „Narcisa“ i „Iris“. Ovi motivi su često replicirani i doživjeli su brojne alteracije.

Izumitelj ovoga stila, Louis Comfort Tiffany, otvorio je 1893. godine tvornicu stakla, gdje je proizvodio ploćice stakla u boji, kojega je nazvao „Favrile“ (što je izvedenica iz staroengleske riječi za „ručni rad“.Tiffany rasvjeta

Način izrade Tiffany svjetiljke je zaista jedinstven. Na bazi nacrta, majstor stvara shemu staklenih elemenata. Nakon toga, režu se komadići stakla koji će biti ugrađeni u svjetiljku. Tanki bakreni lim se koristi kako bi se oko svakog stakla načinio metalni rub (okvir), s time da metal obuhvati rubni dio i vidljive plohe. Majstorstvo leži u precizno izrezanoj traci lima kojom se stakalce obuhvati. Nakon toga, svi ovako obrađeni stakleni elementi se polažu na kalup, koji će definirati formu svjetiljke. Posebnom lemilicom, nanosi se kositar na spojeve bakrenih rubnih elemenata svakog staklenog segmenta, čime se segmenti i fizički povezuju. Kada su svi elementi međusobno zalemljeni, nanosi se patina na kositreni sloj spoja. Konačno, izmiče se kalup i stakleno sjenilo se montira na konstrukcijski nosač svjetiljke.

Svjetiljke tipa Tiffany su najizrazitiji primjer ručne izrade, koju se prepoznaje samim pogledom na svjetiljku. Niti jedna druga svjetiljka ne odaje ručni rad kao Tiffany svjetiljka. U isto vrijeme, niti jednom drugom „starinskom“ svjetiljkom se u tolikoj mjeri nemože stvoriti osjećaj „starinskog“ prostora kao što je slučaj s Tiffany svjetiljkama.

Isko su iz početka izrađivane isključivo stolne svjetiljke tipa Tiffany, danas se susreću sve varijante, od podnih do visećih svjetiljaka ove vrste.

Naš je savjet, ne pretjerujte u broju i tiTiffany rasvjetapovima Tiffany svjetiljaka u jedinstvenom prstoru, jer se lako može pretjerati.

Ako se radi o intimnom restoranu, rustikalno – secesijskoga tipa, onda je u potpunosti legitimno na svaki stol postaviti po jednu ovakvu svjetiljku, čak u kombinaciji s visilicama iste vrste. Međutima ako se radi o privatnom prostoru, dnevnom boravku recimo, naša je preporuka d postavite Tiffany svjetiljku na najreprezentativnije i nejvidljivije mjesto u prostoru. Time ćete ostvariti sve željene efekte. Dobiti ćete ugodno svjetlo koje se kroz prostor raspršuje u velikom broju boja, dobiti ćete skulpturalnu svjetiljku, koja i ugašena nikoga ne ostavlja ravnodušnim. I najvažnije od svega, dobiti ćete pravi ugođaj intimnoga prostora koji je prožet s poviješću.

Danas postoji nekoliko svjetskih proizvođača koji proizvode konfekcijske Tiffany svjetiljke, nerijetko vrlo pristupačne cijene. Danas se ručno izrađene svjetiljke tipa Tiffany mogu nabaviti po cijeni od stotinjak do par tisuća eura, ovisno o proizvođaču, dimenziji i ostalim korištenim materijalima. U odnosu na te cijene, strojno izrađene svjetiljke mogu se nabaviti po znatno nižim cijenama.Tiffany svjetiljka

Od presudnog značaja za potpuni ugođaj, bez obzira da li ste se odlučili za ručno izrađenu Tiffany svjetiljku ili strojno izrađenu repliku, zasigruno je izvor svjetla u svjetiljci. Naša je preporuka da koristite halogenu ili LED žarulju, izbjegavajući žarulju tipa CFL (štedna žarulja), poradi boje svjetla koju emitira.

 

 

Copyright © art-rasvjeta.hr. Sva prava pridržana. Ovaj tekst je zaštićen autorskim pravom